LEJon ser på världen med nya ögon

2007-12-20: En dryg månad till har nu gått och mina ögon har under denna period mått allt bättre med tilltagande stabilitet och precision i synskärpan. Jag har nu i princip alltid riktigt god syn och allt oftare upplever jag att synen är så perfekt som jag möjligt kan önska och några egentliga besvär till följd av reducerad synförmåga kan jag inte längre påstår att jag alls upplever. Mitt högra öga är i stort sett helt stabilt medan det vänstra fortfarande ibland kan uppvisa disighet i varierande grad. Så länge jag tittar med båda ögonen så upplever jag dock bilden som skarp även under de stunder då det vänstra ögat presterar sämre, och även om jag tycker mig se fullskarpt med höger öga så förbättras synskärpan ytterliggare när jag använder båda ögonen. Efter operationen blev jag informerad om att man måste räkna med att synförmågan kan komma att variera i avtagande grad under de första tre månaderna, vilket tycks vara en prognos som stämmer väldigt bra. Om två veckor har det gått tre månader sedan operationen och jag skulle gissa att även det vänstra ögat vid det laget kommer att ha uppnått en stabilitet som innebär att båda ögonen upplevs prestera fullgod synskärpa hela tiden. Jag kan inte säga annat än att jag är väldigt nöjd med min ögonoperation. Det är en sådan befrielse att slippa glasögon och linser, likväl som det är en rent magisk upplevelse att vakna upp på morgonen och kunna se klart från första stund.

2007-11-12: Under helgen som gått har jag levt ett helt normalt liv med fullt fungerande syn, inte alltid helt perfekt men fullt tillfredsställande och utan några egentliga besvär. I torsdags kväll besökte jag dansforum på Vemdalsskalet och det blev den första danskvällen efter operationen under vilken jag upplevde synen inte bara som god och fungerande utan som helt perfekt. Jag kunde på håll se musikerna på scen skarpt och ögonen kändes helt obesvärade. Idag måndag har jag gjort en synundersökning på Synoptik, väldigt spännande. Synskärpan (visus) fastställdes till 1,0+ på båda ögonen var för sig, dvs jag kunde läsa raden för 1,0 samt vissa bokstäver på nästa rad. Detta innebär att jag har fullgod syn på båda ögonen, synskärpa som man normalt aldrig korrigerar med glasögon eller linser. Optimal syn erhölls med synkorrigering -0,25 på höger öga (tidigare -3,25) samt +0,25 på vänster öga (tidigare -5,00). Optikern kontrollerade även ögonens yta och kunde se viss grumling på båda ögonen, vilken rimligen är återstående spår av det sammanläkta epitelet som ännu inte riktigt återfått en helt slät form. Denna grumling förklarar att jag ännu till och från upplever en smärre suddighet och dubbelbilder, särskilt när ögonen blir torra eller på annat sätt plågade av ett ogynnsamt yttre klimat, såsom vid kyla.

2007-11-05: I fredags slutade jag precis som planerat att använda kortisondroppar, och jag kan inte låta bli att spekulera om ifall det är detta som lett till den påtagligt förbättrade ögonhälsa som jag upplevt under helgen. I fredags fungerade ögonen finfint under danskvällen på Furan, jag såg riktigt bra även om jag också då hade några mindre skuggbilder kvar. Lördagen fortsatte med att bjuda på en dag då jag under hela dagen upplevde ögonen som i stort sett besvärsfria och synen kändes påtagligt klarare och om än inte helt perfekt så iaf väldigt stabil. I TV-soffan på kvällen konstaterade jag att så bra har jag inte sett någon kväll sedan operationen. Igår söndag var klarheten ännu ett snäpp bättre och jag var ute hela dagen och njöt av god syn. På kvällen blev ögonen lite trötta när jag körde till Optand, men de återhämtade sig snabbt och disigheten blev aldrig särskilt stor. Allt är med andra ord inte perfekt och fullständigt problemfritt ännu, men utvecklingen fortsätter att vara ständigt positiv och nu har jag börjat uppleva dagar då synen känns fullt ok hela dagen.

2007-10-29: Ännu en vecka har förflutit och den har bjudit på både motgång och medgång på synområdet, men totalt sett fortsätter den positiva utvecklingen. Folk frågar om jag är nöjd och om jag ser bra, vilket är frågor som jag i dagsläget inte kan ge några enkla svar på. Huruvida jag kommer att vara nöjd tänker jag låta vara osagt tills tiden fått en chans att stabilisera resultatet. I nuläget kan jag bara konstatera att jag njuter av att slippa glasögon och linser, att kunna vakna upp på morgonen och se på tillvaron med klara ögon, och att exempelvis kunna avnjuta en danskväll utan synhjälpmedel. Förutsatt att de ännu märkbara besvären fortsätter att avklinga i nuvarande takt så ser jag ingen orsak till varför jag inte skulle bli helnöjd med resultatet, men det är ännu något som framtiden får utvisa. På frågan om jag ser bra skulle jag kunna svara nästan vad som helst, det beror på vad man menar med att se bra och om man talar om de tidpunkter då synen är som bäst, när den är som sämst, eller en allmän känsla. När jag ser som bäst, dvs när jag öppnar ögonen på morgonen eller när jag kliver ur duschen, så ser jag riktigt bra med en synskärpa som är klart över 1,0. Problemet är ännu att ögonen är känsliga och lätt blir torra och/eller irriterade, med nedsatt synskärpa som följd. Jag använder ögondroppar för att hjälpa ögonen hålla sig våta, men bästa metoden för att återfå god synskärpa har jag funnit vara att jag lägger mig ner och blundar i 5-10 minuter. Sista dagarna har dock torrhetsproblemen totalt sett fortsatt att minska och synskärpan har återkommit spontant vid flera tillfällen. Den gångna helgen var jag och dansade i Hudiksvall både fredag och lördag kväll. På fredagen fick jag ta några vilostunder för återhämtning av ögonen, men på lördagen dansade jag hela kvällen med god synskärpa utan att tillföra några fuktdroppar, härligt!

2007-10-22: Jag har nu jobbat i en dryg vecka och sammanfattningsvis kan jag konstatera att detta fungerat halvbra, det har inte varit helt hopplöst men jag måste ärligen erkänna att det varit problematiskt. Synskärpan fortsätter att variera kraftigt under dygnet, med bästa skärpan på morgonen och däremellan blir stunderna med bättre syn allt fler liksom att det överlag blir bättre för varje dag som går. I fredags gjorde jag nypremiär på dansgolvet, en inte odelat lyckad kväll rent dansmässigt men på det hela taget ändå en mycket trivsam afton.

2007-10-14: En vecka har nu gått sedan bandagelinserna avlägsnades och synskärpan har under dessa dagar varierat kraftigt. På morgnarna tenderar jag att se riktigt bra men ögonen blir sedan lätt torra och omvärlden blir då grumlig, tillfällena med bättre syn ökar dock i antal. Jag har ännu inte återvänt till jobbet men ämnar göra ett försök till detta i morgon måndag.

2007-10-08: Nu är linserna avlägsnade och återhämtningen kan inledas på riktigt. Synskärpan varierar ännu rätt mycket från stund till stund och oftast är det rätt disigt, men nu duger jag iaf till att göra saker på dagarna och kan även sitta vid datorn kortare stunder. Huruvida jag kan jobba på onsdag som planerat är dock oklart, jag hyser vissa tvivel men morgondagen får väl utvisa hur fort det hela framskrider. Ingen dans till helgen, det innebär att jag måste genomlida tredje dansfria helgen på raken, vid det här laget har jag nästan glömt hur man gör (när man bär sig åt...eh...dansar).

2007-10-06: Igår fredag var jag i stort sett helt blind, ögonen skavde så fort jag öppnade dem och jag kunde omöjligt uppfatta några detaljer, att läsa SMS på telefonen krävde all fokusering jag kunde uppbringa och detta var givetvis mycket ansträngande. Jag kan likna tillvaron lite med att försöka titta igenom flera lager av "dimmiga" fryspåsar så att sitta vid datorn var således inte att tänka på. Jag kan inte påstå att jag lidit av några egentliga smärtor, men igår ville ögonen få vila stängda i stort sett hela dagen och jag lät dem därför göra så, undantaget måltider och en halvtimmes promenad just efter solnedgången. Idag lördag känns ögonen betydligt mindre grusiga och dimmigheten är också den mindre påtaglig, jag kan fokusera så pass att jag kan läsa text men skärpan växlar mycket från den ena stunden till den andra och det ligger en påtaglig dimma framför ögonen hela tiden. Jag har idag tagit mig en riktig långpromenad ner till ån vilket var välgörande både för själen och för den kropp som nu plågats av alltför mycket tid i total stillhet.

2007-10-04: För 24 timmar sedan vandrade jag ut från Koskelas ögonklinik i Umeå, nyopererad. Allt har gått bra såhär långt, jag ser rätt bra med båda ögonen, till och från dock och sällan samtidigt. Under de första fyra dygnen bär jag "bandagelinser" som skyddar det gamla "ytskiktet" (epitelet) på hornhinnan medan ett nytt växer till. På söndag får jag ta bort linserna och fram till dess måste jag således leva med en dimma och växlande suddighet. Likaså ger linsen och det gamla epitelet rätt mycket skavande i ögonen som känns torra, jag tillbringar mesta tiden tillsammans med talböcker, en ovan men säkert på flera sätt välgörande tillvaro. Att sitta vid datorn annat än under korta stunder är inte aktuellt, därav endast detta korta meddelande till omvärlden. Ett nytt LEJon med ny syn på tillvaron håller på att födas!

2007-10-01: Fredag 28/9 skulle jag ha laseropererat mina ögon på Koskelas ögonklinik i Umeå, i syfte att bli av med närsyntheten. Valet av tidpunkt hade jag gjort redan i slutet av augusti, givetvis baserat på kännedom om att denna helg ändå skulle vara dansfri. Allt var planerat och klart in i minsta detalj, men allt blir inte alltid som man tänkt sig. På torsdagseftermiddagen den 27/9 ringde de nämligen från kliniken och meddelade att de tvingas ställa in alla operationer på fredagen. Snacka om att luften gick ur mig! Efter övervägande av olika alternativ för nytt operationstillfälle, där alla möjligheter tycktes hopplöst suboptimala jämfört med det perfekta upplägg jag hade förberett tidigare, så bestämde jag mig till slut för att prioritera att få göra denna operation snarast möjligt då jag ju nu hunnit förbereda mig mentalt inför det hela. Således är det nu bestämt att laseroperation istället skall ske onsdag 3/10, något som i realiteten innebär att jag kommer att missa fredagens trippelnonstop på Folkan i Östersund. Detta är verkligen beklagligt, men även jag måste ibland prioritera annat än dans. Jag önskar alla er som åker på Folkan en riktigt kul kväll. Sänd mig gärna en tanke under kvällens lopp, vi ses vad det lider, på ett dansgolv någonsdans!

Kommentarer

Hoppas att dina ögon snart ska vara som nya på riktigt och fungera oavsett tidpunkt på dygnet! massa kramar från en som tänker på dig ofta

Att göra en ögonlaseroperation är för de flesta ganska skrämmande - för man "skär" ju faktiskt i sina egna ögon :-)
Men de senaste 10 åren har det blivit mkt säkrare och idag känner man alltid någon som har opererat sig. Skulle du en dag ta beslutet att göra en operation så kan jag tipsa om en sajt för att jämföra priser och behandlingar www.alltomogonlaser.se Då ser du exakt hur mycket det kostar samt om någon klinik erbjuder avbetalningar. Tips är även att boka in dig på gratis förundersökning på några som du tycker är bra och besök dem. Efter en 2-3 förundersökningar så kommer du i magen känna vilken klinik som ska få operera dina ögon. Lycka till!

Lägg till ny kommentar