"Shoppa inte kärlek när du längtar" av Benny Rosenqvist

En titt i min bokhylla ger vid handen att jag till ca 40% läser ren skönlitteratur, ofta kriminalromaner, blandar vilt med allsköns litteratur till kanske 20%, och slutligen tillhör de sista ca 4 tiondelarna det rätt breda område som jag skulle rubricera psykologi, personlig utveckling, relationer och samliv. Jag brukar i regel växla regelbundet mellan de två huvudkategorierna då de stimulerar hjärnan på så olika sätt, och den här gången jag skulle plocka en bok ur hyllan föll valet på en lite annorlunda relationsbok, "Shoppa inte kärlek när du längtar" av Benny Rosenqvist i samarbete med Marika Hemmel.

Detta är en rätt trivial bok, den är kort, lättläst och har i grunden ett väldigt enkelt budskap. Personligen ignorerade jag huvudsakligen den ständigt återkommande kopplingen till Benny som medium med allt vad det innebär, och mitt fokus blev således på de enkla relations- och kärlekslärdomar som boken bjuder på mängder av. Det är inga banbrytande nya sanningar som levereras, men däremot en hel del kloka ord som är värda att upprepa för sig själv och reflektera kring.

Bokens titel levererar den kanske allra mest grundläggande observationen att på samma sätt som att det är olämpligt att handla mat när vi är som mest hungriga så ska vi inte "shoppa kärlek" när vi längtar alltför mycket. Basen för ett lyckat förhållande är i sig trygga enskilda individer, och paradoxalt nog är det i regel så att när man känner som minst behov av någon annan är man som mest lämpad att gå in i en relation. Den som inte lever sitt liv utan sitter förlamad i ett väntrum kommer aldrig att bli redo, man måste våga leva och bygga upp en trygghet i att vara själv för att bli redo för en relation. De här tankarna, på något sätt väldigt paradoxala, kändes för mig oerhört sanna i samma stund som jag läste dem, både baserat på egen erfarenhet och utifrån observationer av andra.

Jag rekommenderar starkt den här boken, den torde ha något att ge var och en, oavsett om man för stunden lever i ett förhållande eller inte. Det är svårt att peka ut specifika delar som har något revolutionerande att säga, men här finns många små aspekter av kärlek och relationer som de flesta kan känna igen sig i och förstå resonemangen kring, och måhända få sig några tankeställare och insikter av.

En sak som Benny säger öppnade för mig upp för en helt ny och väldigt positiv insikt, när jag väl hade funderat på det hela några dagar. Han säger att det inte finns några meningslösa eller bortkastade relationer, ty även om en relation inneburit mycket smärta och känns som ett stort misslyckande så har den ändå alltid bidragit med ny kunskap och nya insikter. Personligen kan jag utifrån den reflektionen idag med helt nya ögon och i stor tacksamhet se tillbaka på mina tidigare relationer och inse att de alla gett mig något, både upplevelser, lärdomar och självinsikter. Den vissheten skapar en ny känsla inombords, och det känns bra.

Kommentarer

Det där låter som en bok som även jag skulle uppskatta att läsa!!! Tack för tipset.

Lägg till ny kommentar